Prispevki

Objave in blog prispevki na temo slovenske identitete

(: )

Primerjava podobnosti državnih zastav z njihovimi identitetami

Primerjava podobnosti državnih zastav z njihovimi identitetami

Ali ste vedeli, da ima Slovenija eno najbolj unikatnih in najlepših celostnih podob ne le med bratskimi, pač pa tudi ostalimi državami sveta? Po podobnosti zastav naša podoba in zunanji izgled popolnoma odstopajo od sorodnih držav, medtem ko so si države z na videz manj podobnimi zastavami, po zunanji podobni veliko bolj podobne.

Tri zelo različne zastave

Tri zelo različne zastave

in še bolj različne podobe

Na prvi pogled izgledajo tri zastave, ki jih popularno primerjamo, podobno, vendar pa je njihov izvor edinstven. Z dodatnimi elementi, barvnimi odtenki, kombinacijo barv in razmerji se tako razvijajo v popolnoma različne podobe, ki so v praksi nezamenljive in unikatne.

Slovenigrami - serija 2

Slovenigrami - II. serija (Slovexigram)

Avtor: Dominik Černelič, julij 2021

To poletje je nastala nova serija logotipov Triglava, poimenovanih »Slovenigrami«, ki se že uporabljajo za različne idejne zasnove zastav, področij slovenske idejne podobe in promocijske materiale.

Povečevanje simbola na zastavi

Povečevanje simbola na zastavi

Pri predlogih za "rešitve" slovenske celostne podobe bo potrebna večja strokovnost. Predlogi morajo prestati teste in biti argumentirani, sicer so le provokacije, ki ne vodijo do resničnih rešitev.

V primeru povečave simbola na slovenski zastavi bi bilo zelo smešno, če bi se dva največja naroda na planetu Kitajska in Indija ukvarjali s povečavo svojih slovenskemu grbu velikostno podobnih simbolov.

Kontekst prepoznavnosti

Kontekst prepoznavnosti

Zastavam pri razlikovanju in prepoznavnosti pomaga tudi kontekst. Tako lahko ne glede na podobnosti zastav na daljavo kar dobro ocenimo za katero državo gre. V kolikor zastave še vedno nismo prepoznali, lahko poskusimo s poskusnim strelom proti plovilu.

Semantična zanka Grba Slovenije

Semantična zanka Grba Slovenije

Kamen spotike, ki ga je treba odstraniti za premik z nulte točke ureditve simbolov Je Grb Slovenije emblem ali heraldični grb? Od odgovora je odvisno stališče glede pravilnosti vertikalnega izobešanja.

Sikolora - Slovenska vertikalna tribarvnica

Sikolora - Slovenska vertikalna tribarvnica

Slovenska nacionalna (korporativna) identiteta omogoča prostor za umestitev tribarvnice v sistem zastav. V praksi se kljub pravilom uporabljajo različne oblike zastav, razmerij in izobešanje, v športu in marketingu pa pravil ni, zato so profilne slike zastav na športnih zaslonih lahko velikokrat pod kotom kar povzroča še veliko večjo podobnost.

Do I Feel sLOVEenia?

Do I Feel sLOVEenia?

Slovenija je za svoje trženje pred malo več kot 10 leti izbrala skoraj unikaten način znamčenja z besednim sloganom in brez vizualnega simbola. Razlog za neizbiro smeri vizualnega simbola naj bi bilo nepopolno strinjanje vseh Slovencev s katerim izmed simbolov iz grba (ali drugimi).

Da ne bi bil kdo užaljen, je bila boljša rešitev izbrati simbol, ki ne pomeni nič in s katerim se ne strinja nihče.

Nerazpoznavnost leva

Nerazpoznavnost leva

Trditev: Levi in levinje so preveč podobni in v daljavi težko ločljivi.

Ali je zato potrebno zamenjati leva, če je lev takšen že sto tisoč let in je njegova identiteta del njegove genetike, vendar je podoben in zamenljiv z levinjo?

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 11)

Domdesign

Stopite v stik

Domdesign

Zlati

Cert ID: 0001/00001

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Domdesign, d. o. o.
Matična številka: 3531813000